Zakwaszony organizm oznacza zaburzenie równowagi kwasowo - zasadowej. Tym, co powoduje zakwaszenie organizmu, są składniki mineralne zawarte w pożywieniu (fosfor, chlor i siarka), dlatego właściwa dieta ma tak ogromne znaczenie dla utrzymania homeostazy pH krwi i płynów ustrojowych oraz jest odpowiedzią na często pojawiające się pytanie – jak odkwasić organizm?
Do najbardziej kwasotwórczych zaliczamy produkty pochodzenia zwierzęcego z wyjątkiem mleka. zaliczyć do nich należy: drób, wołowinę, wieprzowinę, sery żółte, pleśniowe, topione, wędliny, jajka, chleb pszenny, makaron, dżemy, ciastka z białej mąki, kakao, czekoladę, cukier, sól, kawę rozpuszczalną, czarna herbatę, alkohol, słodkie napoje gazowane, produkty typu instant (budynie, "gorące kubki", inne), paluszki, chipsy.
Więcej o Zakwaszeniu organizmu możecie się dowiedzieć na :