Magda
Napisane: poniedziałek 31 sierpnia 2009 14:04
Słuchajcie coś niesamowitego spróbujcie sami przepis łatwy.
Składniki:
3 szklanki mleka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyłżki mąki pszennej
2 torebki cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1-2 paczek super krakersów
1 kostka margaryny
25 dag wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Budyń: zmiksować jajko z cukrem, cukrem waniliowym,1/2 szklanką mleka, mąką i wlać do reszty gotującego się mleka. Energicznie mieszać aż otrzymamy jednolity budyń. Odstawić do wystygnięcia.
Masa budyniowa: margarynę utrzeć i dodajemy po trochu zimnego budyniu. Gdy już zrobimy jednolitą masę dodajemy wiórka kokosowe i dolewamy alkoholu wysokoprocentowego (np. Metaxa) do smaku tak 1-2 kieliszków. Jeszcze raz miksujemy by masa były jednolita.
Wyłożyć blachę folią aluminiową, wyłożyć połowę krakersów, na to połowę masy, znów krakersy i reszta masy. Pospać resztą wiórek, klepać je łyżką.
A i jeszcze zostawić na noc w lodówce najlepiej na kilka godzin wtedy krakersy zmiękną
pychotka
Składniki:
3 szklanki mleka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyłżki mąki pszennej
2 torebki cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1-2 paczek super krakersów
1 kostka margaryny
25 dag wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Budyń: zmiksować jajko z cukrem, cukrem waniliowym,1/2 szklanką mleka, mąką i wlać do reszty gotującego się mleka. Energicznie mieszać aż otrzymamy jednolity budyń. Odstawić do wystygnięcia.
Masa budyniowa: margarynę utrzeć i dodajemy po trochu zimnego budyniu. Gdy już zrobimy jednolitą masę dodajemy wiórka kokosowe i dolewamy alkoholu wysokoprocentowego (np. Metaxa) do smaku tak 1-2 kieliszków. Jeszcze raz miksujemy by masa były jednolita.
Wyłożyć blachę folią aluminiową, wyłożyć połowę krakersów, na to połowę masy, znów krakersy i reszta masy. Pospać resztą wiórek, klepać je łyżką.
A i jeszcze zostawić na noc w lodówce najlepiej na kilka godzin wtedy krakersy zmiękną
pychotka